søndag den 7. februar 2010

San Francisco!

Saa er den foerste uge gaaet og vi overleveede en 24 timers lang rejsedag (hvis man kun ser paa det med dansk tid) 15 timers flyvetur og saa ellers en tidsforskel paa 9 timer. San Francisco ligger paa vestkysten og er nok mest kendt for at have startet hippiegenerationen, samt dens sammensaetning af forskellige nationaliteter. SF er lidt en blanding mellem et bakket landskab og en storby. Den er utrolig smuk med alle dens bakker og samtidigt finder man smaa og relativt klamme steder, ligesom i enhver anden storby. Paa trods af dette er helt klart en by der er hver at se! Og den har virkeligt imponeret mig. Buen er fyldt med bakker og selvom turen derop er haard, saa er det helt klart udsigten vaerd, man bliver altid beloennet med en spektakulaer udsigt over byen, vandet og flotte parker. Folk man moeder paa vestkysten er utrolig hjaelpsomme, flinke og er altid klar paa en snak om alt fra politik til dagens vejr. Det er ret sjovt naar folk snakker med os, de bliver altid ret overrakset over at vi er fra Danmark, de fleste gaetter paa Holland og saa paapeger de altid at vi er meget lyse, blonde og har utrolig blaa oejne. Underligt naar vi aldrig har taenkt over at vi skiller os ud fra folkemaengden. Forhaabentligt er det kun indtil vi faar noget sol! Hehe
Vi bor i en bydel der hedder North Beach, det er kun 2 gader vaek fra Chinatown og 6 gader vaek fra havnen. Vores vandrehjem ligger i midten af hvad man ville kalde Istergade i Koebenhavn, men paa trods af dens placering, er vi ikke stoedt paa kriminalitet, narko eller andet i den dur, (udover sex-indistrien). Vandrehjemmet er helt utroligt, det er et perfekt sted at bo, hvis man er i SF. Vi bor paa et vaerelse, hvor der kan vaere 5 i det hele, men for det meste har vi kun vaeret 3, hvilket er dejligt. Det har dog vaeret lidt mast at vaere 5 paa et lille vaerelse, men det har altid vaeret hyggeligt og vi har moedt nogle rigtig flinke folk. Vandrehjemmet har holdt en masse sjove aftenarrangementer og en af dem var torsdagens "oelolympiade", dog deltog Emilie og jeg ikke, mend et var bestemt sjovt at se de andre kaempe om titlen som "oelmester"!
Chinatown, som jeg naevnte ligefoer, fungerer lidt som en by-i-byen. Ligesaa snart man traeder ind paa en bestemt vej, saa er det lidt som at trade direkte ind paa et kinesisk marked og alt er pludseligt meget fremmed. Skiltene er paa kinesisk og engelsk er pludseligt blevet et sekundaert sprog. Men det var her vi fandt de bedste markeder og urtolig billig frugt! Naar der ku er en Chinatown er der selvfoelgeligt ogsaa en Japantown og selvom man maaske umiidelbart ville taenke at disse to bydele ville lgine hinanden, goer de det bestemt ikke. Japantown er mere stille, der er ikke saa meget larm fra folk, mere plads mellem butikkerne og det hele virkede bare mere stille. Der var ingen stress for at naa noget og det var ogsaa en renere bydel at vaere i. Men alligevel er Chinatown en mere charmerende bydel, da den virker som om den har mere personlighed.
Den foerste dag vi var her, brugte vi paa at gaa lidt rundt og se byen. Vi vandrede ned til Twin Peaks, som nok mere kan beskrives som et sted, hvor boernefamilier bor. Twin Peaks er dog ogsaa det sted i byen, hvor du finder "the Lesbian, gay, bisexual & transgender community", altsaa foreningen for homoseksuelle. Det er tit at man ser flag og andre ting, der viser deres accept af homoseksualitet.
Inden man kommer ned til Twin Peaks, kommer man dog igennem centrum og derfor ogsaa igennem omraadet der hedder Tenderloin. Ternderloin er det mest kriminalitetsfyldte omraaade i SF. Desvaerre er det ogsaa det sted hvor der er flest fattige sorte og det ses i gadebilledet. Tenderloin fylder ikke mere end 3 gader og man skal virkelig se sig for inden man gaar ind paa de 3 gader, isaer om aftenen.
Selvfoelgeligthar vi ogsaa set en masse ting som turister nu engang skal. Vi brugte onsdagen paa at se Golden Gate Bridge, som var en utrolig smuk oplevelse. Vi vandrede fra havnen, hele vejen derop og over broen. Golden Gate ligger i den nordlige del af byen og den er omringet af parker, strande og af havnemiljoe. Der er en helt vildt flot udsigt fra Golden Gate over til byen og til faengselsoen Alcatraz. Heldigvis var det solskin da vi valgte at begive os derop, for det er egentligt regntid lige nu, men vi har vaeret heldige me vejret, da vi kun har haft regn 2 dage ud af de 7 vi har vaeret her nu.
Alcatraz ligger et par kilometer vaek fra byen San Francisco og blev fra 1930'erne til 1960'erne bygget om til et faengsel og brugt derefter. Bygningerne er af beton, graa og kedelige. Faengslet er koldt, fugtigt og trist og det har huset mange kendte kriminelle fra 1930'ernes ganstermiljoe, som Al "scarface" Capone og morderen "Birdman" (fuglemanden). Selve oen er ligesom Bornholm og bestaar stort set kun af klipper. Men paa trods af dette, er det lykkedes faengselsvagternes familier (som boede paa oen) at lave de smukkeste haver, fyldt med eksotiske planter. Det var virkelig en stor kontrast at se: paa den ene side er oen aen afspejling af USA's kriminelle samfund og paa den anden side er oen en sammenblanindg af alverndens flotte planter og blomster. Men som en sygeplejerske paa faengslets hospital har sagt: (dette er en grov oversaettelse) "Du ved du er kommet en lang vej, naar du kan gro noget paa klippeoen."
San Francisco er jo gammel havneby og derfor havde vi en forestilling om at der var et flot havnemiljoe, ligesom man ville se paa Skagen, men desvaerre maatte vi blive skuffet. Fisherman's Warf og Pier 39 (havn 39) er en turistattraktion som man ikke maatte undgaa. Vi havde regnet med havnemiljoe og blev moedt med en blanding mellem Doellefjelde og Tivoli. Det er helt klart en pengemaskine, alt gik ud paa at tilfredsstille turisters nysgerrighed og derved grave dybt i deres pengepung! Alting lignede platisk og en daarlig kulisse fra Hollywood og der var helt klart ikke noget havnemiljoe over det. Dette var lidt af en skuffelse, men samtidigt ogsaa bevis paa, at amerika virkelig har disse clichefyldte steder. Vi koebte noget der hedder Salt Water Taffee, (saltvandskarameller), som vi var blevet fortalt om af vores vaerelsekammerart. Det skulle eftersigende vaere en typisk feriespise her i USA og ville tit vaere en ting man kun fik naar man var paa ferie, eller ville vaere noget man kunne tage me dhjem til familien som en souvenir. Dog var dette endnu en skuffelse, da de fleste smagte meget af syntetiske stoffer og saa en smule giftige ud. Men det skulle jo lige proeves! Hehe.
Soendag, i dag, brugte vi paa at se et museum om Beat-generationen. Denne generation finder man i 1940'erne op til midt 1960'erne og den mest kente forfatter indefor denne genre er Jack Kerouac. Han er "opfinderen" af genren og den mest successrige beatforfatter. Vi fortsatte ned til en kendt boghandler, som ikke saelger bestsellere, men mindre forfattere, undegrundsboeger og mange boeger skrevet i 1700-tallet til 1900-tallet. Det var som at vaere et barn i en slikbutik og selvom jeg havde en stor lyst til at koebe en bog eller 100, saa gik jeg derfra uden nogle, da jeg ikke kunne bestemme mig for hvilke jeg ville have! Det er noget jeg aldrig har oplevet foer.
Men alt i alt er San Francisco en smuk by med interessante mennesker, dejlig kultur, der er en blaning fra hele verden og med et hav af sjove ting. Vi har haft det rigtig godt her i SF og det er nok baade med glaede og en smule melankoli at vi rejser viedere. Dog haaber jeg at vende tilbage til denne by igen. Det er helt klart turen vaerd!

Der kommer lige nogle billeder her til sidst af lidt af det hele! Da det tager ret lamg tid at loade, er der flere billeder inde paa Emilies blog, hvis I wer interesseret!






2 kommentarer:

  1. Taffee, splishy-splashy and go fetch my lolly !

    SvarSlet
  2. Ja! For det er det eneste vi laver herover i USA! haha

    SvarSlet